Katsoin eilen aimo annoksen Aasialaista toimintaa. Japanilainen Battle Royale on perinteisempi toimintaelokuva, joka keskittyy kevytmieliseen tappamiseen eri taktiikoin ja asein.tikarien talo Mukana on myös aitoa draamaa. Vaikka nämä vastakohdat itsetarkoituksellisesti hajottavat kerronnan kahteen eri tyyliin, välillä myös päällekkäisyyksiä tapahtuu. Kiinalainen Lentävien tikarien talo vuorostaan painottuu melodraamaan, ja toimintakin on lähellä kaunista balettia.  Lentävien tikarien talossa tyyli on yhtenäisempi ja muutenkin paketti on klassisempi. Tosin on helppo jakaa elokuva puhe kohtauksiin ja elokuvallisiin taistelu- ja tanssikohtauksiin.

Lentävien tikarien talo maistuu ikävästi rahastukselta. Zhang Yimoun edellinen elokuva Hero oli samankaltainen taistelun ja draaman sekoitus. Se sai jonkin verran myös kansainvälistä levitystä. Nyt tuntuu siltä, että jo Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme -elokuvan tuottanut William Kong on ottanut tehtäväkseen suoltaa lisää samaa vanhan kaavan mukaan. Eniten tässä häiritsee se, että Lentävien tikarien talo ei pärjää vertailussa Herolle ja tuntuu paljon selvemmin Hiipivän tiikerin uusinnalta.

Zhang Yiyi (kuvassa) teki kansainvälisen läpimurron Ang Leen Hiipivässä tiikerissä. Yimoun Tikarien talo rakentuu pitkälti Yiyin kauneuden ja näyttelijän lahjojen ympärille. Hiipivän tiikerin jälkeen Yiyi on näytellyt muutamassa taisteluelokuvassa (Hero mukaanlukien) ja Wong Kar Wain uutuudessa 2046 hän näytteli ehkä tähän asti parhaan suorituksensa.

Battle Royalea vuorostaan kannattelee Takeshi Kitano ja lukuisat nuoret näyttelijät, joista pienissä sivurooleissa olleita Tarantino poimi elokuvaansa Kill Bill Vol. 1. Heistä muistettavin on Gogon roolia näytellyt Kuriyama Chiaki.

Battle Royalea voi suositella toiminnan ystäville. Lentävien tikarien talo on paikoin häikäisevää katseltavaa. Digitaalinen värimäärittely hohtaa kuvissa ja ääniraita on suunniteltu äärimmäisen kauniiksi. Etenkin alkupuolella kuvia jaksaa ihmetellä. Jos kaipaa jotain alkuperäisempää, voi kääntyä King Hun Shaw Brothers klassikon Come Drink With Me (1966) puoleen.