Rakkautta & Anarkiaa aloitti tänään jo 18. kerran Helsingin parhaimman festarin Jim Jarmsuchin Cannesissa palkitulla elokuvalla Broken Flowers. Bill Murrayn tähdittämä lakoninen elokuva nousee ainakin omalla listallani vuoden parhaimmistoon.

 Jarmusch on tehnyt 20 vuoden aikana kymmenkunta pientä amerikkalaisen indie-elokuvan selkärangan muodostavaa elokuvaa. Kymmenen vuotta sitten julkaistun Dead Manin jälkeen Jarmusch on ohjannut vain Neil Young -dokkarin, yhden kokopitkän sekä lyhytelokuvia. Paljolti aliarvostettu Ghost Dog: The Way of the Samurai esitteli Jarmuschin kiinnostuksen nykyistä kulttuuria kohtaan: Wu Tang Clanista tutun RZA:n ääniraita tahditti Le Samouraï -vaikutteisen ja Amerikkalaisen gangsterikulttuurin yhdistävää lyyristä elokuvaa. Vaikka lyhärikokoelma Coffee & Cigarettes oli monella tapaa tyylillisesti paluuta 80-luvun todelliseen minimalismiin, oli se monille kokonaisuutena pettymys.bf18.jpg

Broken Flowers on tuotannollisesta ja pintailmeestä katsoen kaukana siitä vinksahtaneen omaperäisestä maailmasta, jolla Jarmusch löi itsensä läpi. Kuitenkin kerronnan perustyyli on edelleen taattua Jarmsuchia, jota rytmittää häivytykset mustaan ja yleinen pysähtynyt tunnelma. Yhtä jarmuschmaiseen tapaan amerikkalaista kulttuuria tarkkaillaan tietyn etäisyyden ja ulkopuolisuuden kautta. Uutta on tosin se, että elokuva sijoittuu paljon selvemmin tämän päivän Amerikkaan, joka tekee elokuvasta helpommin lähestyttävän.

Bill Murray tekee keski-iän kriisissä taistelevan miehen roolin jälleen kerran uudellen, tosin tällä kertaa mukana on paljon vähemmän kevyttä komiikkaa. Melkein joka kohtauksessa Murray on totuttua hiljaisempi ja vaivaantuneempi. Yksinäiset hetket Murrayn ilmeettömän olemuksen kanssa antaa elokuvalle perusvireen, joka jää etenkin lopun jälkeen vahvimmin katsojan mieleen - ja sitä kautta luo elokuvan sielun.

Murrayn heiloina ja muissa hienoissa sivurooleissa nähdään mm. Sharon Stone, Jessica Lange, Julie Delpy, Frances Conroy, Tilda Swinton, Pell James sekä Chloë Sevigny. Ääniraidalla yhdistyy monenlainen musiikki, joka omalla tavalla jatkaa Ghost Dogin asettamaa linjaa. Merkittävissä (soundtrackiinkin vaikuttavissa) sivuosissa on Afroamerikkalainen perhe, joista äitiä ja isää näyttelevät Heather Simms ja Jeffrey Wright.