gardenstate.jpgZach Braff näyttelee pääosaa tv-sarjassa Scrubs, joka Suomessa tunnetaan nimellä Tuho osasto. En ole pitänyt sarjaa erityisen hauskana ja olenkin katsonut sitä vain silloin tällöin. Meinasin pudota penkiltä, kun näin ensimmäistä kertaa erittäin addiktoivan teaser trailerin, jossa Braff ei ainoastaan näyttele pääosaroolia, vaan on ohjannut ja käsikirjoittanut elokuvan. Erityisen hämmentävää tässä oli se, että trailer pursui hyvin sommiteltuja ja rajattuja kuvia, ja nirsosti roolinsa valitseva Natalie Portman oli suostuteltu mukaan.

Garden Staten teaserin ensi näkemisestä taitaa olla jo yli puoli vuotta, ja olen sen jälkeen katsonut sen useaan kertaan. Jo varsinainen trailer petti odotuksiani hieman, koska se vaikutti liikaa Scrubsin tapaiselta komedialta. Kuitenkin kriitikoiden lämmin vastaanotto piti kiinnostusta yllä.

Ehkäpä pienestä varautuneisuudesta johtuen, elokuva yllätti minut positiivisesti. Braffin käsikirjoitus on hauska, lämmin ja henkilökohtainen. Ohjaajana hän on saanut aikaiseksi vapautuneita roolisuorituksia,  etenkin nuorista näyttelijöistä. Ian Holmin karisma riittää yksinään täyttämään hänen paikkansa elokuvassa.

gardenpool.jpg Garden Staten kuvallinen maailma toimii erittäin hyvin. Braffin valokuvausharrastus näkyy tyyliteltyinä, hieman staattisinia kuvina, jotka tukevat elokuvan tempoa ja teemoja. Braff kertoo yllättävän paljon asioita kuvin ja luottaa omiin taitoihinsa. Visuaalista puolta tukee toimiva soundtrack (Simon & Garfunkel, Nick Drake, Coldplay...). Vaikka en itse kuuntele samanlaista musiikkia, elokuvaa katsoessa kappalevalinnat tuntuvat juuri oikeilta.

Piristävää elokuvassa on paitsi sen huumorintaju, myös se, että jollain tavalla elokuvasta paistaa kuvauksissa koettu ilo. Tällaisesta pienestä tuotannosta ja eiskoisohjauksesta näkee tekijät persoonallisimmillaan. On myös miellyttävä huomata, kuinka paneutunut ohjaaja on ollut sitä tehdessä. Braff on vaikuttanut tuotannon joka vaiheessa, ja kirjoittaa edelleen myös blogia elokuvan virallisilla sivuilla.